Полковник от бразилската армия,  преврат от бившия крайнодесен президент на

...
Полковник от бразилската армия,  преврат от бившия крайнодесен президент на
Коментари Харесай

Бразилия арестува полковник, близък до Болсонару

Полковник от бразилската войска,  преврат от някогашния крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару, беше задържан в неделя, когато се върна от Съединените щати, оповестява " Ройтерс ".

Полковник Бернарду Кореа Нето беше задържан на летището в Бразилия, когато дойде. След като съдът прегледа мярката му за неотклонение, той бе   арестуван в армейски гарнизон.

Той е изпратен в Съединените щати от армията на задача в Междуамериканския лицей по защита във Вашингтон през декември 2022 година Тогава Болсонару отпътува за Флорида дни преди полагането на клетва от президента Луис Инасио Лула да Силва.

Припомняме, че Болсонару в никакъв случай не призна провалянето си от Лула на изборите през октомври 2022 година поради корист с властта си като президент и рецензии против бразилската система за гласоподаване.
 Болсонару отхвърля да е подготвял прелом против Лула да Силва
Болсонару отхвърля да е подготвял прелом против Лула да Силва

Продължава делото за щурма от 8 януари

Федералната полиция в четвъртък нахлу в къщата на плажа на Болсонару и в офиса на политическата партия, конфискува паспорта му и го упрекна в редактиране на проектоуказ за анулация на изборния резултат като част от хипотетичен скрит план за боен прелом.

Болсонару, крайнодесен популист, постоянно оприличаван на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, отхвърли заговора и назова следствието политическо гонене.

Полицейската интервенция в четвъртък включваше заповедиот които пенсионирани армейски генерали, и арестуването на четирима някогашни сътрудници, в това число полковник Кореа Нето.

Президентът на дясната политическа партия на Болсонару, Валдемар Коща Нето, също беше задържан в четвъртък, когато при обиск в дома му в Бразилия бе намерено нерегистрирано огнестрелно оръжие.

Той беше краткотрайно освободен в събота, само че съдията от Върховния съд Александър де Мораеш му подреди да не приказва с други, забъркани в следствието на преврата.
 Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за протеста от 8 януари
Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за протеста от 8 януари

Започва процесът против поддръжници на крайнодесния някогашен президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР